, , , ,

8 Documentals sobre impressió i Arts Gràfiques

A continuació us deixem una llista amb 8 documentals sobre impressió i Arts Gràfiques que hem trobat gràcies a la web del Museu Internacional de la Impressió.

Sobre història de la Impresió

The Machine That Made Us

The Machine That Made Us és un documental en què el comediant, actor, director i escriptor britanic, Stephen Fry examina la història que hi ha al darrere del primer empresari de mitjans de comunicació, l’inventor de la impremta Johann Gutenberg, per esbrinar per què ho va fer i com, una història que inclou investigació històrica i manualitats manuals i tecnologia.

Fry viatja a través d’Europa per conèixer com Gutenberg va mantenir en secret el seu treball de desenvolupament, sobre el paper dels inversors avarices i competidors sense escrúpols i per què l’enfocament de Gutenberg va iniciar una revolució cultural. Després es planteja construir una còpia de la premsa de Gutenberg.

Podeu veure el documental gratis a Top Documentary Films

Harvest of Wisdom

Tot i que “Harvest” va ser produïda fa vint anys, la pel·lícula ha perdurat durant aquest temps. Nolan Moore, que va morir el 1995, va crear la pel·lícula per a ser utilitzada a les aules i demostrar com les comunicacions i la lletra escrita afectaven la civilització i la difusió del coneixement. Els administradors de la fundació educativa commemorativa Nolan Moore, creada per PIA MidAmerica després de la mort del senyor Moore, van decidir actualitzar la pel·lícula.

Podeu veure aquesta pelicula a YouTube


Linotipia

Linotype: The Film

“Linotype: la pel·lícula” és un documental de llargmetratge centrat al voltant de la màquina de colat tipus Linotype. Anomenada “la vuitena meravella del món” de Thomas Edison, va revolucionar la impressió i la societat. La pel·lícula narra la encantadora i emotiva història de les persones connectades al linotip i com va afectar el món.

La podeu comprar o llogar a Linotype: The Film Website

Farewell EtaoinShrdlu

El 2 de juliol de 1978, l’última edició de New York Times va sortir de premsa. Weiss, un corrector de proves del Times, va documentar la sortida progressiva d’aquest procés històric, i el que ens impressiona ara, més enllà de la màquina Ludlow (que llança el lideratge a 535 graus), la màquina Linotype (operada per última vegada per Carl Schlesinger, qui també narra la pel·lícula), i la premsa, és l’increïble soroll que generen totes aquestes persones i dispositius. El procés és fascinant i trist, i els nous ordinadors semblen descoratjadors en les llums fluorescents de les noves sales de composició. La pel·lícula tracta tant el pas de l’edat mecànica com sobre el diari, com van dir els que hi van estar aquell dia …

El podeu veure gratis a YouTube


Letterpress

Pressing On: The Letterpress Film

Les lletres de fusta i metall premsades en paper van constituir les bases del món modern. Un cop imprescindible per a la comunicació, la impressió tipogràfica prospera inesperadament en la nostra era digital.

Disponible a Digital Download, Blu-Ray & DVD

En stream a Amazon Prime

Los Ultimos (Endless Letterpress)

Davant el deteriorament de les màquines i l’avanç de les noves tecnologies, els històrics impressors es troben tancant els seus tallers. A el mateix temps, un grup de joves redescobreix la major innovació tècnica en la història de la paraula escrita: la impressió de tipus mòbils; però se’ls dificultarà aprendre l’ofici ja que sempre va ser transmès de persona a persona. L’últim mecànic gràfic de país serà l’encarregat d’ensenyar perquè aquesta antiga tècnica aconsegueixi resistir el pas de el temps.

Podeu veure el trailer a Vimeo, youtube o llogar el documental a endlessletterpress

Typeface

Un cop d’ull al museu de tipus Hamilton Wood a Two Rivers, WI. que es troba a l’edifici de la fàbrica del Hamilton Manufacturing Compnay que va fabricar tipus de fusta fins al 1985. Amb una aclaparadora col·lecció de tipus de fusta, personal dedicat i tallers, el Museu es dedica a avançar en la comprensió del nostre patrimoni d’impressió i disseny. La pel·lícula fa un cop d’ull a l’obra que fa el Museu i a la seva excel·lent col·lecció. La pel·lícula va començar com un esforç per sensibilitzar el museu i mantenir-lo en funcionament, cosa que ha fet, a més de molt més.

Es pot veure a Amazon 


Tipografia

Helvetica

Helvetica és una pel·lícula independent sobre tipografia, disseny gràfic i cultura visual global. Es tracta de la proliferació d’un tipus de lletra (que celebrarà el seu 50è aniversari el 2007) com a part d’una conversa més àmplia sobre la manera que afecta a les nostres vides.

La podeu veure a Amazon

Post original : printmuseum.org